به گزارش
جهان نيوز، ورق و لوله گالوانیزه در واقع همان فولاد هستند که با یک لایه فلزی از جنس روی پوشیده شدهاند. این کار با هدف بالا بردن مقاومت فولاد در برابر زنگ زدگی و خوردگی انجام میشود. با وجود مزایای بسیاری که گالوانیزه کردن فولاد برای صنایع به همراه دارد، جوشکاری آن را با حساسیتهای خاصی مواجه میسازد. چراکه فلز روی هنگام جوشکاری از طرفی میتواند کیفیت لوله و ورق گالوانیزه را تحت تاثیر قرار دهد و باعث سوراخ شدن آن شود و از طرف دیگر خطرات امنیتی با خود به همراه خواهد داشت. به همین دلیل دستورالعملهای استاندارد جهانی AWS برای آن تعریف شده است.
گاهی و در برخی شرایط خیلی خاص میتوان به جای جوشکاری از اتصالات استفاده کرد؛ اما متأسفانه این روش همیشه هم نمیتواند پاسخگوی نیازهایمان باشد و از همین رو ناگزیر به جوشکاری هستیم.
جوشکاری لوله گالوانیزه در بالا ذکر شد که گالوانیزه کردن لوله جهت افزایش مقاومت محصول در برابر زنگزدگی ایجاد میگردد و به طبع آن قیمت لوله گالوانیزه با لوله معمولی متفاوت خواهد بود. اما همانطور که گفته شد، جوشکاری لوله گالوانیزه از حساسیت بالایی برخوردار است و نکات ظریفی را در آن باید رعایت کرد. بعضی از این نکات برای بالا بردن کیفیت محصول نهایی اهمیت دارند و رعایت برخی دیگر از نظر حفظ ایمنی کارگران و محیط جوشکاری ضروری است.
امنیت جوشکاری لوله گالوانیزه
حرارت دادن فلز روی، که سطح روی ورق و لوله گالوانیزه را پوشانده، کار خطرناکی است و بخارهای سمی متصاعد میکند. برای حل این مشکل یا باید پوشش روی را در ناحیه جوشکاری حذف کنید یا جوشکاری را با یک شیب 15 درجهای انجام دهید. روش دیگری که برای حل این مشکل پیشنهاد میشود ایجاد یک فضای کافی برای خروج بخار از داخل لوله است.
علاوه بر اینکه یکی از سه روش بالا را برای کاهش اثرات بخار به کار میگیرید، بهتر است سرعت انجام کار را تا جای ممکن افزایش دهید. نوع الکترود در سرعت انجام کار اثرگذار است.
در کنار همه راهکارهای پیشنهاد شده بهتر است از یک دستگاه تنفس نیز برای فرد جوشکار استفاده شود تا هیچ گونه بخاری وارد ریهها نشود یا حداقل دستگاه تصفیه هوا در محل نصب شود (استفاده از پنکه نیز میتواند مناسب باشد). توجه به این مسئله از اهمیت بالایی برخوردار است. تنفس بیش از حد گاز اکسید روی میتواند منجر به بیماری با نشانههای استفراغ و خشکی گلو و حتی مرگ شود.
طبق دستورالعملهای استاندارد جهانی جوش (AWS) برای توقف خروج گازهای سمی حاصل از اکسید شدن روی باید به اندازه 6.35 میلیمتر پوشش روی از بخش مورد نظر برای جوشکاری برداشته شود و قسمتهایی که از جنس فولادند به هم جوش داده شوند.
کیفیت جوشکاری لوله گالوانیزه یکی از مواردی که باعث بالا رفتن کیفیت جوشکاری ورق و لوله گالوانیزه میشود، جنس الکترود جوشکاری است. الکترودی که برای این کار استفاده میشود، باید متناسب با جنس گالوانیزه ساخته شده باشد تا به آن آسیب وارد نکند.
نکته دیگری که باید هنگام جوشکاری لوله و ورق گالوانیزه به آن توجه شود، این است که در جوشکاری در واقع نباید دو قطعه گالوانیزه را به هم بچسبانیم. بلکه آنها باید با فاصله مشخصی از هم قرار بگیرند و سپس این فاصله به وسیله الکترود جوشکاری پر شود.
نوع جوش نیز در کیفیت جوش به خصوص کیفیت جوش قطعات گالوانیزه اهمیت بالایی دارد.
از جمله انواع روشهای جوشکاری ورقهای گالوانیزه میتوان به جوشکاری مقاومتی، نقطهای، درزی و برجسته اشاره کرد. باید فرد متخصص جوشکار با توجه به شرایط موجود بهترین روش را انتخاب کند تا کمترین آسیب به سطح گالوانیزه وارد شود.
جوشکاری ورق گالوانیزه محصول دیگری که با گالوانیزه کردن آن زنگزدگی در آن کاهش یافته ورق است. البته که با انجام این عمل قیمت ورق گالوانیزه نیز بالاتر از ورق معمولی است. جوشکاری ورق گالوانیزه معمولا در صنایعی مانند هواپیماسازی، خودروسازی، حمل و نقل، ساخت و ساز و... کاربردهای بسیاری دارد و البته به دلیل نازکتر بودن آن نسبت به لوله کمی سختتر است. به این منظور تدابیر زیر اندیشیده شده است:
مهار دمای ورق گالوانیزه حین جوشکاری وقتی برای جوش دادن دو ورق گالوانیزه به یکدیگر بیش از اندازه دستگاه جوش را روی یک نقطه نگه دارید یا به هر طریق دیگری کار را با مهارت کافی انجام ندهید، ورق ذوب یا سوراخ شده و از کیفیت نهایی محصول کاسته خواهد شد. به این منظور میتوان از ورق مسی به عنوان عایق حرارتی استفاده کرد تا دمای حاصل از جوشکاری به سایر نقاط صفحه منتقل نشود. توجه کنید که مس باید زیر ورق گالوانیزه و در محل جوشکاری قرار بگیرد.
انتخاب دستگاه جوشکاری ورق گالوانیزه یکی دیگر از راهکارهای مفید برای مهار دمای ورق گالوانیزه حین جوشکاری، بالا بردن سرعت انجام کار است. انتخاب نوع دستگاه جوشکاری و نوع الکترود در این زمینه میتواند مؤثر باشد. یکی از روشهایی که برای حفظ کیفیت ورق گالوانیزه حین جوشکاری استفاده میشود، جوشکاری به شیوه قوس الکتریکی است که البته به مهارت بالا و دستگاههای حرفهای نیاز دارد. معمولاً استفاده از دستگاههای نیمه اتوماتیک محصول نهایی خوبی را عرضه میکنند. ضخامت درز جوش نیز در کیفیت جوشکاری ورق گالوانیزه مهم است. معمولاً این ضخامت را 2.5 میلیمتر در نظر میگیرند.
جوشکاری ورق سیاه نوع دیگری از فولاد نورد گرم ورق سیاه است که در دو نوع معمولی و صنعتی به بازار عرضه میشود. ورق سیاه معمولی بیشتر برای کارهای ساختمانی و ورق سیاه صنعتی برای سدسازی و... کاربرد دارند. به همین دلیل قیمت ورق آهن در هر دو نوع متفاوت است. تفاوت این ورقها با سایر ورقهای گالوانیزه در دمایی است که در آن تولید میشوند. به طوریکه ورق سیاه در کورههای با حرارت بسیار بالاتری داغ میشود و در نهایت نیز ضخامت کمتری نسبت به ورقهای گالوانیزه دیگر دارد. این فلزات به دلیل درصد پایین کربن، شکل پذیری خوبی نیز دارند.
خوشبختانه ورق سیاه به راحتی جوشکاری میشود. از آنجا که طی عملیات تولید ورق سیاه از پوشش روی استفاده نمیشود و به جای آن یک پوسته اکسیدی روی فولاد ایجاد میکنند، از بخارات سمی حین جوشکاری نیز خبری نیست.
جمعبندی همانطور که مشاهده کردید جوشکاری قطعات گالوانیزه اعم از لوله یا ورق تفاوتهایی نسبت به جوشکاری سایر فلزات دارد که بیشتر هم به ضخامت ورق گالوانیزه و بخارات سمی حاصل از جوشکاری برمیگردد. حفظ امنیت در جوشکاری لوله گالوانیزه به لحاظ ضخامت بیشتر محصول و در نتیجه متصاعد شدن مقادیر بیشتر گاز از اهمیت بالاتری برخوردار است. علاوه بر نکات امنیتی ذکر شده باید سایر نکات مربوط به جوشکاری مانند استفاده از ماسک، دستکش، کفش و عینک مخصوص جوشکاری و همچنین خالی کردن محیط از مواد اشتعالزا در کنار استفاده از البسه ضد اشتعال (چرمی) رعایت شود.