011-35276666
khazartransfo@gmail.com

با 0 تا 100 جوشکاری آشنا شوید | جوشکاری چیست؟

با 0 تا 100 جوشکاری آشنا شوید | جوشکاری چیست؟

با 0 تا 100 جوشکاری آشنا شوید | جوشکاری چیست؟

جزئیات

اصولا جوشکاری پر از تکنیک های جوشکاری و ترفند های جوشکاری است ما تصمیم داریم به سبب علاقمندی شاغلین در این حرفه به نکات مهم این شغل پرداخته و در پایان این مطلب اصول اولیه جوشکاری را صحیح ساده و حرفه ای بیاموزید.

22 خرداد 1400
 

جوشکاری چیست ؟

اصولا جوشکاری پر از تکنیک های جوشکاری و ترفند های جوشکاری است ما تصمیم داریم به سبب علاقمندی شاغلین در این حرفه به نکات مهم این شغل پرداخته و در پایان این مطلب اصول اولیه جوشکاری را صحیح ساده و حرفه ای بیاموزید.

تعریف جوشکاری 

جوشکاری یکی از روش‌های ساخت می‌باشد که هدف آن اتصال دائمی مواد از قبیل فلز، سرامیک، پلیمر و کامپوزیت به‌یکدیگر است؛ و این کار معمولاً از طریق ایجاد حرارت بالا و ذوب ماده و سپس سرد کردن برای ایجاد جوش انجام می‌شود. جوشکاری با روش‌های اتصال دما پایین‌تری مانند لحیم‌کاری نرم (Soldering) و لحیم‌کاری سخت (Brazing) که در آنها فلز پایه ذوب نمی‌شود، تفاوت دارد.

این شغل به سبب نیاز بالای واحدهای صنعتی به اتصال جزء مشاغل مادر محسوب می شود و در اصل جوشکاری حیات و جریان صنعت را به خود وابسته کرده است و همواره مورد تقاضا صاحبان کسب و کار است .

پر مخاطب ترین روش های جوشکاری کدام است ؟

 

جوش گاز اکسی استیلن

اکسی استیلن یکی از روش‌های جوشکاری قدیمی است، که به دلیل خصوصیات منحصر به‌فرد خود هنوز در صنعت دارای کاربرد وسیعی می‌باشد. جوشکاری اکسی گاز به هر نوع احتراق گاز سوختنی با اکسیژن که به عنوان یک منبع گرمایی برای جوشکاری باشد، اطلاق می‌گردد. اکسی استیلن از شعله حاصل از سوختن گاز سوختنی با اکسیژن که در سر مشعل ایجاد می‌شود، جهت ذوب فلز پایه و سیم‌جوش استفاده می‌گردد. در این روش گاز سوختنی با اکسیژن به نسبت مناسب وارد محفظه اختلاط مشعل شده و پس از مخلوط شدن از سر نازل مشعل خارج شده و محترق می‌شود.

جوش آرگون یا جوش TIG و ویدئو ترفندهای جوشکاری آرگون :

در این روش میله نازک تنگستنی وظیفه ایجاد قوس الکتریکی را داشته و خود ذوب نمی‌شود. برای پر کردن شیار از یک سیم جوش که با دست دیگر کنترل می‌شود استفاده می‌شود. در این روش برای محافظت حوضچه مذاب در مقابل اکسایش از گاز خنثی استفاده می‌شود. این گاز خنثی معمولاً گاز آرگون است. به همین دلیل در ایران بیشتر به این روش جوشکاری، جوش آرگون گفته می‌شود.

در این فرایند عمل توسط حرارت ناشی از قوس الکتریکی ما بین یک الکترود مصرف نشدنی از جنس تنگستن (یا آلیاژ آن) و قطعه کار صورت می‌پذیرد. الکترود، قوس الکتریکی و منطقه حوضچه مذاب توسط یک گاز محافظ (آرگون، هلیم، مخلوط هر دو گاز یا مخلوط هر یک از دو گاز با گاز هیدروژن) در برابر اتمسفر محافظت می‌شود. استفاده از گازهای آرگون و هلیم به علت خاصیت خنثی بودن این گازها می‌باشد. گازهای خنثی با عناصر دیگر قابلیت واکنش ندارند پس به منظور حذف گازهای فعال مانند اکسیژن و نیتروژن از اطراف قوس و حوضچه مذاب، اکسیدها و نیتریدهای فلزی (Porosity) ایده‌آل می‌باشند بدین ترتیب می‌توان از شکل گرفتن تخلخل‌های گازی جلوگیری نمود.

تکنیک های جوشکاری با الکترود دستی پوشش‌دار یا جوشکاری برق SMAW

 

نام یک فرایند جوشکاری دستی است که در آن از یک میله فلزی پوشش دار مصرف شونده به نام الکترود، برای عبور جریان الکتریکی استفاده می‌شود.این جریان الکتریکی باعث ایجاد قوس الکتریکی در فاصله بین انتهای الکترود و قطعه کار می‌گردد. قوس ایجاد شده گرمای زیادی تولید کرده و باعث ذوب شدن انتهای الکترود و قطعه کار می‌شود.

فلز مذاب ایجاد شده از الکترود به داخل حوضچه مذاب روی قطعه کار ریخته و در آنجا با آن مخلوط می‌شود. ابر گازی ایجاد شده و روکش مذاب شده، ناحیه حوضچه مذاب و انتهای الکترود را پوشانده و آن را از آلودگی و اکسید شدن محافظت می‌کند. 

گل جوش چیست ؟

با عبور قوس الکتریکی از آن ناحیه، حوضچه مذاب مخلوط منجمد شده و تبدیل به یک واحد یکپارچه می‌شود. در همین حین، فلاکس مذاب نیز منجمد شده و باعث شکل‌گیری گِل جوش می‌شود

جوش CO2 و تکنیک های جوشکاری CO2

یا به‌طور خلاصه GMAW نوعی فرایند جوشکاری قوسی با سیم جوش پیوسته‌است، که در اوایل دهه ۱۹۵۰ ابداع شد.

در ابتدای اختراع فرایند GMAW از آن برای جوشکاری آلومینیم و از گاز آرگون برای محافظت آن استفاده می‌شد. به همین دلیل به آن MIG که مخفف عبارت Metal Inert Gas است (به معنای فلز گاز خنثی) گفته می‌شد. با ابداع روش‌هایی برای استفاده از گازهای CO2 و O2، انجمن جوشکاری آمریکا، عبارت GMAW را جایگزین عبارت MIG کرد.

اساس روش GMAW بر برقراری قوس الکتریکی میان الکترود (سیم‌جوش) مصرف شدنی و قطعه کار می‌باشد و قوس و حوضچه جوش توسط گاز بی اثر محافظت می‌گردد. این روش به دو صورت اتوماتیک و نیمه اتوماتیک قابل انجام می‌باشد. تمام فلزات و آلیاژهای مهم صنعتی مانند فولادهای کربنی، فولادهای کم آلیاژ، فولادهای زنگ نزن، آلیاژهای آلومینیم، مس، نیکل، در تمام وضعیت‌ها با استفاده از این روش  می‌باشند.

منبع : آریا گستر


 

مقاله ها مرتبط